Sfaturi pentru intretinerea si curatarea covoarelor
O casa frumoasa are covoare ingrijite si curate. Detaliu esential pentru stilul fiecarei camere, covoarele dau personalitate incaperii si creeaza sentimentul placut de acasa. Intretinerea lor poate parea complicata si obositoare, dar daca vei lua in seama sfaturile noastre si vei acorda periodic atentie covoarelor, acestea vor arata mereu bine, cu foarte putin efort.
Murdaria din covor rupe firele si ii deterioreaza structura, astfel ca acesta isi pierde stralucirea si devine opac. Curatarea periodica intretine covoarele mai bine decat tratamentele chimice de curatare sau spalarea acestora.
Aceasta poate fi cea mai simpla strategie pentru a avea covoare si podele curate mereu:
- Aspirarea regulata si temeinica, in special in zonele cu trafic intens, prelungeste durata de viata a covoarelor si previne acumularea de impuritati, scame, par si praf. O curatare corecta cu aspiratorul inseamna cel putin cinci-sase treceri cu capatul pentru covoare. Aspirarea trebuie facuta in mai multe sensuri. Aspiratoarele echipate cu filtre HEPA asigura indepartarea tuturor particulelor fine (cum ar fi alergenii si praful). Curata des sacul aspiratorului, pentru ca astfel cresti eficienta acestuia si protejezi aparatul. Curata periodic si sub covoare, in masura in care se poate, sau macar la marginile acestora.
- Curatarea cu abur este o metoda foarte simpla si extrem de eficienta de intretinere. Daca aspirarea o poti face de fiecare data cand este nevoie si cel putin o data pe saptamana, curatarea cu abur este recomandata o data pe an sau de fiecare data cand este necesar. Curatarea cu abur elimina bacteriile, acarienii si mirosurile neplacute.
- Covorasele pentru picioare, de la usa de la intrare, sunt o metoda foarte buna care protejeaza covoarele din toata casa. Acestea sunt cu adevarat utile daca vor fi curatate cat se poate de frecvent.
- Podelele trebuie si ele curatate periodic, in functie de materialul din care sunt facute, iar curatarea umeda a acestora (cu solutiile adecvate, cu abur sau pur si simplu cu aspiratorul cu mop) protejeaza covoarele.
- Pentru buna intretinere a covoarelor, foloseste mereu doar substantele corecte (niciodata inalbitor, pentru ca va deteriora culorile) si fereste-le (cu perdele sau jaluzele) de actiunea directa a soarelui pe perioade lungi de timp.
Cateva sfaturi si trucuri in plus sunt utile si vor face si mai eficienta intretinerea periodica a covoarelor:
- insista in zonele unde se sta si se circula, iar aspirarea acestor locuri trebuie facuta incrucisat, din mai multe directii, mai ales in cazul in care covoarele sunt groase si/sau plusate;
- pune o lingurita de bicarbonat in sacul aspiratorului, pentru ca in felul acesta dispar mirosurile neplacute cand aspiri;
- curata mereu sacul aspiratorului inainte de a-l folosi. Ideal este sa-l cureti si sa-l speli, daca se poate, dupa fiecare utilizare;
- stropeste covoarele cu o solutie formata dintr-o parte otet alb si doua parti apa, folosind un recipent cu pulverizator, inainte de aspirarea saptamanala; astfel, covoarele se vor curata mai bine.